Ceramica de la Marginea

Adresa:   Marginea, jud. SUCEAVA
Acces:   Comuna este aşezată la joncţiunea dintre Podişul Sucevei şi Obcina Mare, între localităţile Rădăuţi şi Suceviţa, la intersecţia DN-17A cu DJ-209.
   


           Numele de "Cacica" al comunei îşi are originea din limba poloneză, „kaczika” însemnând „raţă”, pentru că în regiune existau numeroase mlaştini cu stufăriş populate de numeroase cârduri de raţe sălbatice.
           Ceramica neagra pentru care Marginea este cunoscuta in lume se obtine printr-o tehnica preistorica de ardere inabusita si ornamentare prin lustruirea cu ajutorul unei pietre de rau. Acest procedeu folosit de olarii din Marginea este unic in lume. O ceramica asemanatoare se mai produce undeva in Mexic. Astfel de ceramica se realizeaza in prezent in atelierele de olarit ale familiei Magopat ce sunt cunoscute in intreaga lume fiind vizitate de un numar mare de turisti in fiecare an precum si de mari personalitati : Imparatul Japoniei, Regele Romaniei, Regina Olandei, Sahinsahul Iranului, Guvernatorul Canadei si toti ambasadorii statelor lumii in Romania.